Nasveti bodočim študentom

Iz R2Wiki
Skoči na: navigacija, iskanje

Tu bomo zbirali vse mogoče nasvete, ki bi jih lahko dali bodočim študentom tega predmeta (Računalništvo 2, 3. letnik PRM). Za sodelovanje se vam bodoči študenti že vnaprej zahvaljujejo.

Letniki 2002/3, 2003/4, 2004/5

 • Delajte sproti domače naloge. Hodite na predavanja. Do profesorja g. Lokarja bodite pošteni in si ne izmišljujte vsemogočih razlogov zakaj nimate domače naloge. Če poveste iskreno in pošteno bo to sigurno upošteval. Vedno je za kompromis, če so razlogi res tehtni. Razlog mu povejte takoj ne pa zadnji dan pred oddajo naloge. Profesor vam ne daje domačih nalog zato da vam žre živce in krade čas za učenje drugih predmetov ampak želi, da se naučite razmišljati samostojno, kar vam bo kasneje v službah prišlo še kako prav. Meni je prof. Lokar zakon profesor, ki me je ogromno naučil, ne samo kar se tiče snovi ampak tudi drugih življenskih zadev. Tisti, ki se boste računalništvo učili in delali z veseljem ne boste imeli težav. Ostali pa se boste pač morali potruditi in opraviti tudi to, če želite končati faks. Pot do diplome je res kar dolga in naporna samo ko je pa za tabo je pa občutek tako krasen, da se ti ves trud zdi vreden. Srečno!
 • Mislim, da je predmet Računalništvo 2 zelo pomemben tekom študija na VSŠ. Da vas malo opogumim je predmet, ki vam bo dal tako dobro podlago, da boste kasneje v življenju uspevali v računalništvu. Glede domačih nalog naj vam sledeči stavek pove pomembnost le teh: "Domačih nalog pri Računalništvu 2 ni nikoli preveč!" Se sprašujete zakaj? Odgovor: "Vsak program, ki je lahko še tako majhen, vam utrjuje znanje in veščine". Ko boste na praksi in če boste programirali boste spoznali, da je bil najdaljši program, ki ste ga naredili na faksu, programček in ne program. Zato naj vam ne bo nikoli žal, da vas profesor Lokar zasipa z domačimi nalogami. Že res, da ni Računalništvo 2 edini predmet v 3.letniku, ampak glede na obsežnost programov v DN se da. Delajte sproti in čim več sprašujte profesorja in asistenta. Le tako se boste čim več naučili. Priporočam obisk predavanj in vaj, saj le na ta način boste na tekočem s snovjo. Mislim, da Računalništvo 2 ni tak bav bav, kot ga nekateri opisujejo. Ob sprotnem delu ga lahko naredi vsak študent.:):)

Letnik 2005/6

 • Svetujem, da domače naloge delate sproti in dokaj samostojno. Sprotno delo se vam bo najbolje obrestovalo, ker se konec študijskega leta nabere kar veliko snovi. Meni so zelo pomagala predavanja in objava zapiskov na netu pred predavanji - potem si samo na zapiske pises opombe (to ni potuha za neobiskovanje predavanj!!!). Hvala profesor za objavo zapiskov na netu :)
 • delajte naloge sproti in samostojno. Hodite na predavanja in vaje, saj se vam sprotno delo obrestuje. Je veliko snovi. Če se boste učili sproti, bo ustni zagovor prav enostaven. Pa naj vas ne bo sram, sprašujte če kaj ne veste, katerega asistenta imate za vaje ne vem, prof. Lokar pa pomaga.

Letnik 2006/7

 • Splača se vam obiskovati predavanja, da osvojite teorijo in tako posledično tudi vaje bolje in hitreje razumete. Domače naloge poskušajte narediti sami, če pa česa ne razumete, raje vprašajte koga za nasvet ali pomoč, kot pa da jih prepišete ali da vam jih kdo naredi. Isto je s seminarskimi, kjer ugotoviš kakšne luknje imaš v znanju. Sama sem jih po lastni bedariji imela cel kup, vendar sem na koncu ugotovila, da so mi zelooo koristile. Res velja pregovor: Vaja dela mojstra. In poleg vsega, računalništvo ti postane všeč:)
 • Poleg že mnogih naštetih nasvetov o pomembnosti samostojnega in sprotnega dela domačih nalog, kar sem občutila na lastni koži, bi vam svetovala čim pogostejše objavljanje lastnih zapiskov iz vaj v tem Wiki-ju.
  Komentirajte in dopolnjujte skupne zapiske. Če niste prepričani ali je rešitev vaše naloge pravilna, imate razlog več, da jo objavite. Naj vam ne bo nerodno! Iz pregleda popravkov lastnega dela se boste prav gotovo naučili več in posledično bolje pripravili na naslednje vaje, kot pa s pasivnim čakanjem, da bodo to do naslednjih vaj naredili vaši sošolci.
  Ko boste ob koncu študija iskali zaposlitev, vam samostojno razmišljanje, ki se ga pri tem predmetu s sledenjem profesorjevim nasvetom da izboljšati, prav gotovo ne bo škodilo!

Letnik 2007/8

 • Jaz pa vsem študentom svetujem, če so se odločili hoditi na vaje, naj obiskujejo tudi predavanja, saj bodo lahko le v tem primeru na vajah uspešno sodelovali in od njih tudi kaj odnesli!

Ker vem, da bo velika večina s to smerjo opravljala poklic programerja, toplo priporočam, da kolikor se da samostojno opravljate vaje, domače naloge in seminarske naloge, saj se boste le v tem primeru nekaj naučili. Pa naj vas ne bo strah postavljati kakršnih koli vprašanj, saj kot profesor pravi, neumnih vprašanj ni, pa tudi, če vam odgovori malo bolj s povdarjenim glasom, to pomeni le, da si to še toliko bolj zapomnete!

Predlagala bi vam še, da domače in seminarske naloge delate sproti, saj drugače dobite dodatne seminarske naloge, ki pa vam vzamejo zelo veliko časa, še posebej na koncu leta, ko se nakopičijo vsi izpiti! Pa še to bi dodala, da pišite na wiki domače naloge in vaje, saj jih boste potrebovali na kolokvijih, pisnih in ustnih izpitih! Pa tudi kakršna koli vprašanja na forumu niso odveč, saj veste, več glav več ve...

 • Pri predmetu Računalništvo 2 je najbolj pomembno redno hoditi na predavanja in vaje, saj že zaradi enih zamujenih vaj veliko zamudite. Svetujem, da pri vajah delate naloge kar se da

samostojno in čim več sprašujete profesorja oz. asistenta. V veliko pomoč je predhodna objava predavanj na učilnici. Prof. Lokar se pri predavanjih in vajah RES trudi, da razloži vse kar ni jasno, zato se ne ustrašite kakšnega povišanega tona ;).

Zaradi obsežne snovi je domačih nalog res kar nekaj, vendar jih je dobro delati sproti in seveda samostojno, predvsem za tiste, ki jih prejšnja leta niso delali sami. Naj vam ne bo odveč, za prvih nekaj nalog pregledati lansko snov in presedeti nekaj časa več pri nalogi, saj bo vedno lažje. Za pomoč pri nalogah sprašujte preko foruma profesorja in ostale študente, saj se tako naučite veliko več kot le prepisati kar ne znate.

Obvezno pri Računalništvu 2 so tudi seminarske naloge, ki jih je najbolje opraviti v rokih in kar se da najhitreje, saj sta profesor in asistent proti koncu leta zelo zasedena in vam lahko zmanjka časa. VELIKO SREČE

Letnik 2008/9

 • Hodite na predavanja in vaje, koristilo vam bo. Priznam, da jih nisem redno obiskovala (oz. bolj malo sem jih), zato je bil na koncu problem. Vse moraš predelati sam, snovi je pa veliko, a časa premalo. Priporočam vam, delajte sproti, tudi domače in seminarske naloge (bonusi se splačajo).
 • Priporočam da hodite na predavanja in vaje, ter delate naloge. Naloge poskušajte delati samostojno, saj se bo vam na koncu ves vaš trud povrnil. Bonusi, ki jih dobiš za opravljene naloge in vaje pa se tudi splačajo.
 • Predmet R2 sem obiskovala 2x, in sicer kot večina drugih študentov sem se prvo leto tega predmeta zelo ustrašila in kaj hitro obupala. Potrebovala sem še eno leto, da sem spoznala, da sem bila v zmoti. Zato vam polagam na srce-lotite se ga takoj, ker ni noben bau bau. Če redno hodiš na vaje in predavanja ter delaš domače naloge(seveda samostojno), ti bo uspelo. Priznam, da R2 vzame študentu veliko časa, a le tako se lahko nekaj naučite in od tega predmeta nekaj resnično odnesete. Če boste imeli kakršnekoli težave ali pa vprašanja, se obrnite na asistenta ali predavatelja, ki vam bosta z veseljem pomagala. Prav tako vam svetujem da objavljajte vaje in naloge na wikiju-tako boste pomagali drug drugemu. Pa čim prej se lotite opravljanja seminarskih nalog, da vam nebo na koncu leta zmanjkalo časa. :) uspešno leto vam želim!
 • Jaz bi priporočal vsem da hodite na vaje in predavanja.Ker profesor vaje objavi nekaj dni vnaprej je pametno malo premisliti kako bi katero stvar naredil, da potem na vajah ne zapraviš preveč časa za razmišljanje. Pametno je delati naloge že samo zaradi dodatnih bonusov, se pa tudi dosti naučiš.
 • Tako kot vsi ostali, menim da je zelo dobro, priporočljivo obiskovati tako vaje kot tudi predavanja. Sem ena tistih, ki ji računalništvo ne gre prav najbolje, zato priporočam, da si vaje resnično pogledate vnaprej in se dobro pripravite za vsake sproti, kajti lahko se vam zgodi, da če niste ravno hitri, ne uspete rešiti zahtevanega. Splača pa se rešiti zato, ker točke, ki jih lahko zaslužite pri vajah lepo pripomorejo h končni oceni. Domače naloge rešujte sproti, ne puščajte za kasneje, ker vas bo teplo po glavi ;) Seminarskih se ravno tako lotite takoj, ker so zelo obsežne in požrejo kar nekaj časa. Kar se pa predavanj tiče, pa ne bit tiho, komentirajte, pogovarjajte se s profesorjem, izrazite mnenje, pa če tudi ne bo pravilno, vsaj sodelovali boste, kar pa profesorju ogromno pomeni. Res mu ni všeč, če ste tiho in nič ne pripomorete s svojimi komentarji na predavanjih.

Uspešno leto ter čim boljše ocene vam želim!

 • Jaz bi tudi priporočila vsem da hodite na vaje in predavanja. Delajte domače naloge sproti, rešujte kvize, tako se boste veliko naučili in pa tudi dodatne točke dobili.

2009/10

Mnenja so tu Vsa mnenja lahko podate anonimno, obstaja namreč uporabnik

R2anonim
geslo: R2anonim

O predmetu

Iztočnice:

 • Kaj vam je pri predmetu všeč, kaj ne
 • Kateri del snovi ste pogrešali, kateri so vam bili odveč
 • Koristnost, uporabnost, zahtevnost predmeta
 • "Režim", način dela na vajah/predavanjih ...
 • Kaj bi spremenili, dodali, izločili ...
 • Primerjava z drugimi predmeti
 • ...

O "učnem osebju"

Iztočnice (mnenja napišite ločeno za vsakega sistenta, predavatelja):

 • Napake, pomanjklivosti
 • Dobre stvari
 • Odnos do študentov
 • Predlogi sprememb v njegovem delu
 • Primerjava z drugimi predavatelji/asistenti
 • ...

O spletni učilnici, wikiju, gradivu

Iztočnice:

 • Smiselnost uporabe spletne učilnice / wikija
 • kvaliteta gradiv
 • pbširnost gradiv
 • kaj je manjkalo
 • želje, pripombe ...

Vaše "eseje" pa napišite na tukaj. Pri tem se prosim držite oblikovanja, kot je nakazano.