Navodila

Iz R2Wiki
Skoči na: navigacija, iskanje

Napotki pri pisanju člankov

Splošna pravila

  • Vedno se pred pisanjem članka oz. pogovora prijavi v wikipedijo. Le tako se bo namreč vedelo, da si članek ustvaril ti in se ti bo lahko štel kot opravljena obveznost. Člankov, ki bodo napisani anonimno ne moremo priznati kot študijsko obveznost (domače, seminarske naloge...).
  • Uporabniško ime naj bo oblike Ime_Priimek ali ImePriimek.
  • Članek vedno kategoriziraj ter spremljaj pogovorne strani tvojih objav.
  • Če vidiš napako oz. pomankljiv članek, ga popravi. Osnovna ideja wikija je, da bazo znanja dopolnjujejo uporabniki. Ne piši torej pripomb na pogovorno stran, ampak klikni na zavihek Uredi in začni z delom.

Poimenovanje strani

Vsak članek mora imeti smiselno ime, ki je povezano z njegovo vsebino. Če torej pišete članek o verižnem seznamu, ga poimenujte Verižni seznam in ne Neko brezvezno a kul ime.

Tekom leta boste dobili tudi nekaj domačih nalog, ki bodo vključevale izdelavo wiki strani. Prosim, da se tedaj striktno držite predpisanega poimenovanja strani, saj drugače naloge ne bodo upoštevane.

Povezave

Ena prednosti sistemov wiki je, da se strani med seboj zelo enostavno povezujejo. Ko pišete članek, bodite pozorni na to, da pojme, ki zahtevajo določeno razlago, povežete z že obstoječimi strani na wikiju. Pa tudi če stran s to tematiko še ne obstaja, je zelo priporočljivo, da pokažete nanjo. Takrat se namreč znajde na seznamu zaželenih strani in se hitreje izdela.

Kategorizacija strani

Ko je stran napisana in primerno opremljena s povezavami, jo je potrebno še uvrstiti v kategorije. Seznam že obstoječih kategorij dobite na strani s kategorijami, tako da ne ustvarjajte novih kategorij po nepotrebnem, če že obstaja primerna. Vsak članek lahko spada v več kot eno kategorijo in če to velja tudi za vašega, se ga nikar ne bojte uvrstiti v vse.

Podstrani

Kadar je vaš članek naravno sestavljen iz večih ločenih delov (in jih ne želite prikazati na isti strani) - kot npr. naloga in rešitev naloge - uporabite podstrani. Podstran dosežete tako, da v brskalniku za imenom strani napišete "/NaslovPodstrani" oziroma v nadrejenem članku [[/naslovPodstrani]]. Tudi naslove podstrani izbirajte smiselno!

Kot primer uporabe podstrani si lahko ogledate članek o hanojskih stopličih .